Clean eating

Clean eating är mer som en livsstil istället för en diet. Det finns egentligen inte några klara regler att utgå ifrån eftersom det mer är ett filosofiskt sätt att se på mat. Men grundtanken är att man ska äta så ren mat som möjligt. Och att genom att äta så oprocessad och oraffinerad  mat som man kan, få i sig maximalt med näringsämnen.

Riktlinjer för Clean eating

 • Ät främst rena råvaror, till det räknas sådant som kommer direkt från bondgården. Grönsaker, kött, fågel, men även fisk, vilt, frukt och nötter.
 • Undvik processad mat genom att undvika att köpa matvaror som innehåller mer än en ingrediens. Du behöver inte utesluta all processad mat, fullkornspasta och naturlig ost utan tillsatser är ok.
 • Ät fem till sex små mål per dag för att stimulera matsmältningen. Då slipper du även bli så hungrig att du äter något snabbt och onyttig.
 • Uteslut raffinerat socker eftersom det inte innehåller någon näring alls utan bara kalorier.
 • Laga din egen mat. Det är lättare och snabbare än man tror. Men det kräver lite mer planering. Ett bra tips är att dela råvarorna i små tunna bitar om man vill att matlagningen ska gå lite snabbare.
 • Se till att dina huvudmål och mellanmål är balanserade. Kombinera kolhydrater och protein vid varje mål, eller kolhydrater och fett, för att ge kroppen den energi som den behöver.
 • Undvik sådant som innehåller smakförstärkare, färgämnen och konserveringsämnen.

Hälsovinster

Det finns flera hälsomässiga fördelar med den här typen av matvanor. Du får i dig större andel näring i förhållande till kalorier, vilket bland annat gör att det är lättare att undvika övervikt. Den större andelen fibrer gör att matsmältningssystemet fungerar bättre. Och du blir inte överhungrig så att du riskerar att falla för frestelsen att överäta skräpmat. En näringstät kost gör dig starkare vilket i sin tur gör det lättare att ha en aktiv livsstil. När man mår bra ökar möjligheterna att man tar god hand om sig själv inom andra områden också.

Smak och hälsa i ett paket

Det behöver absolut inte bli trist att äta ”rent” det gäller bara att tänka om och se möjligheterna till allt gott man faktiskt kan äta. Frossa gärna i färska örter som förutom sin goda smak även tillför hälsosamma näringsämnen.

 • Persilja innehåller bland annat järn, c-vitamin samt kalcium och är fantastiskt god att blanda i köttgrytor, potatismos och böngrytor. 
 • Basilika är rik på vitamin K och A. Pastasåser, soppor, pesto, dressingar och mycket mer smakar underbart med basilika.
 • Oregano passar perfekt till pastasåser, sopor, kötträtter och såser. Den innehåller också massor av nyttigheter såsom järn, fibrer, vitamin A, C, kalcium och omega 3.
 • Kanel sägs bland annat sänka  kolesterolvärdet samtidigt som det är antiinflammatoriskt och håller blodsockernivån jämnare. Kanel är gott att strö över fruktsalladen, i te eller kaffe och över muslin.