Ta hand om sinnet

Kroppen behöver motion, rätt sorts näring i rätt doser och tid för avslappning och sömn. I denna hälsorusch glömmer vi bort den psykiska näringen och avslappningen som vi alla behöver, men få ger sig tiden att ta. Det dyker alltid upp händelser i livet som vi inte kan påverka och som påverkar oss negativt. Depression, dödsfall, lågt självförtroende, beroenden, krossat hjärta och många fler. Många händelser är svåra att tackla själv och allt stöd i världen kan inte hjälpa dig att komma på andra tankar.Hjärnan älskar rutiner, den hakar gärna fast sig vid tankemönster och vägrar släppa dem även fast vi vill. Hjärnan är utformad efter att jaga må-bra-känslor och kemikalier: hjärnan vill att vi ska må bra och vara nöjda med oss själva. Men när den inte få detta börjar den ta må-bra-känslorna från andra platser såsom skräpmat och droger. När hjärnan hamnar i obalans kan det uppstå depressioner eftersom vi får för lite eller för mycket av vissa kemikalier. Roten till depression är förstås mycket djupare och mer än så, men kemikalierna har en stark och klar påverkan på vårt humör.Att tackla en depression eller bara något som dålig självförtroende är svårt att göra själv. Det kan krävas terapi för att ta sig igenom det. Terapi  kommer i många former, en av de mest hjälpsamma är samtalsterapi. Det förklaras bra av Ny Insikt som är en terapimottagning i Stockholm:

Det är min bestämda uppfattning att Du själv har svaren på dina frågor inom dig. Genom att förutsättningslöst hjälpa dig att nysta i dina tankar och känslor så kan Du komma till nya insikter och få bättre möjligheter att gå vidare på egen hand. Du bär på en outnyttjad potential. Allt du behöver är hjälp att ta fram dem. / Charles Sandström, Ny Instinkt

Ofta har man svaren inom sig men de ligger djupt begravda för att skydda oss från oss själva. Att komma till insikt med sitt beteende och sina tankemönster är ett viktigt verktyg för att klara sig ur svåra situationer. Små problem kan lätt växa till stora och överväldiga hinder. Ta tag i de små problemen innan de blir stora!