Konsten att hålla vikten

Önskar du gå ner i vikt, må bättre och kanske t.o.m. känna dig yngre? Hälsosam matNyckeln dit kan vara att lägga om kost vilket brukar innebära att man följer en viss diet. Även om du inte har för avsikt att strikt följa en diet så är det viktigt att äta allsidig och näringsrik kost. Det är viktigt med regelbundna måltider att och äta enligt tallriksmodellen. Regelbundna måltider är bra för att hålla ett jämt blodsocker. Sötsuget minskar och du upplever att du blir mindre trött och hungrig. Tre huvudmål om dagen rekommenderas. Frukost, lunch och middag.

5:2-dieten

En del dieter följer inte tallriksmodellen men kan vara givande för specifika mål som till exempel viktminskning. Det viktigaste är att den egna kroppen får känna efter hur den mår av en viss diet och vilka syften som finns med den. En aktuell diet som faktiskt kan uppfylla tallriksmodellen om man vill är 5:2-dieten. Den består också av regelbundna måltider även om måltiderna bli färre och mindre två dagar i veckan. 5:2-dieten innebär att du kan äta som vanligt under fem dagar i veckan (dock inte allt för onyttig och gärna enligt tallriksmodellen). Två dagar i veckan är s.k. fastedagar vilket innebär att max 500 kalorier får tillföras per fastedag. Dieten syftar främst till viktminskning vilket i sin tur har hälsoeffekter. Fördelen med 5:2-dieten är just att kosten kan varieras ganska fritt. När idealvikten är nådd kan du gå över till 6:1-dieten, vilken innebär endast en fastedag i veckan. 6:1-dieten är bra om du vill behålla din vikt men samtidigt få möjlighet att äta som du vill.

Stenålderskost

Paleo, eller s.k. stenålderskost är baserad på människans ursprungliga kost. Det påstås att människans liv som jägare och samlare var ett hälsosammare liv än det vi levde som bofasta jordbrukare. Innan jordbruksrevolutionen levde människan ett betydligt längre och friskare liv. Stenålderskosten handlar om naturlig kosthållning som bör förenas med träning och ytterligare några små livsstilsförändringar. En ganska stor del av stenålderskosten består av animaliska livsmedel. Både spannmåls- och mjölkprodukter ingår inte. Kosten baseras vanligen på viltkött, fisk, rotfrukter, frukt, bär och nötter. Det finns inga egentliga risker med att följa stenålderskosten. Det är en proteinrik, fettsnål kost som dessutom är mycket rik på fibrer. Problemet med kosten är inte att den skulle vara ohälsosam i längden utan snarare att det varken finns tillräckligt med vilt, fisk, rötter eller nötter för att försörja en större befolkningsmängd.