Att förena nytta med nöje är förmodligen något vi alla eftersträvar att göra i så hög grad som möjligt. Uttrycket kommer förmodligen ifrån att det som är nytta oftast inte är speciellt roligt.
Bra motion
Men att åka skidor, och i detta fall utför, det är något som vi definitivt vill välja att kalla att förena nytta med nöje. För tycker du om att åka slalom så ska du veta att medel tuff utförsåkning bränner nästan lika många kalorier som en lättare skidtur på längden, och då är ju ändå längdskidåkning känt för att vara en av de aktiviteter som bränner allra flest kalorier. Att åka utför en halvtimme bränner ungefär 200 kalorier, och vanligen så åker man ju bra mycket längre än en halvtimme. För att orka med en hel dag i backen så bör du se till att vila mellan dina åk. Hos de stora skidorterna så brukar det finnas matställen lite varstans i backarna. Se till att äta ordentligt och vila mellan dina åk.
Utrustning för utförsåkning
Precis som med skidor på längden så behöver man en del utrustning för att åka slalom. Är man nybörjare eller någon som åker högst ett par gånger varje år så är det kanske inte lönsamt att köpa på sig en hel utrustning på direkten, för det brukar ofta gå att hyra i backen. genom att hyra utrustning första gångerna så får du bra koll på vad som kan passa dig. Men faktum är, att köpa slalomutrustning idag är faktiskt inte så dyrt som man kan tro. Sportbutikerna säljer ofta färdiga paket där allt du behöver ingår. Givetvis så finns det paket som kostar en bra slant, men åker du inte på någon avancerad nivå så behöver du kanske inte satsa på att införskaffa värstinggrejor för tävlingsåkare.
De svenska fjällen
I Sverige finns det god möjlighet att åka utför, även om många åkare förstås sneglar mot platser som alperna eller Aspen i Colorado, där längden på backarna är på en helt annan nivå än de vi har här hemma. Därmed inte sagt att Åre, Hemavan, Tärnaby och Sälen inte kan ge dig fantastiska dagar i backen – det kan de. I framförallt de norra delarna av Sverige så finns det också en hel del slalombackar som inte nödvändigtvis ligger beläget i fjällmiljö, men som ändå bjuder på fin skidåkning. Helt klart så står sig de svenska fjällen mot andra då det kommer till skidåkning. En stor fördel är ju att man inte behöver åka allt för långt för att nå snörika slalombackar även om man bor i södra Sverige.