Få bukt med ryggproblem

Ryggproblem är en av de vanligaste skadorna och smärtområdena på kroppen. Det kan drabba unga som gamla, friska som sjuka och är svårt att bli kvitt. Här är de vanligaste knepen och lösningarna att testa.

Stå upp

Vi sitter för mycket, det vet vi alla. Direkt från kontorsstolen till soffan och sedan till sängen. Kroppen är inte byggd för långvarigt statisk aktivitet, den vill jobba och röra sig. Om du sitter mycket på jobbet kan du be om att få ett höj- och sänkbart skrivbord. Se till att använda det varje dag, stå åtminstone en timme på förmiddagen och en på eftermiddagen. Ju mer du står, desto starkare blir kroppen. Om du tycker att det är påfrestande för fötter och vader kan du testa en mjuk matta under fötterna och ett par stödstrumpor.

Naprapat

Du kan hitta en naprapat i Stockholm likaväl som i Luleå och de kan vara till stor hjälp när egna lösningar inte har någon verkan. De kan komma fram till var smärtan sitter och lista ut vad de beror på. Du får massage, de kan justera ryggen, använda laserbehandling och ge dig övningar att göra hemma. Det viktiga är att tänka långsiktigt. Det kan ta flera behandlingar innan du märker någon effekt och du behöver också göra din del hemma för att bli bättre.

Muskelstyrka

Du kan få ont i ryggen om du har dåliga magmuskler eller svaga höfter. Du börjar belasta kroppen fel och det är ryggen som får lida. Du behöver inte bo på gymmet för att bli starkare, det finns gott om styrketräningsövningar som du kan göra hemma. Situps, armhävningar, plankan och stretchning kan räcka för att bygga  upp bättre och starkare muskler.