Överskottshud efter viktnedgången

De som lider av grav övervikt, fetma eller är gammal, riskerar att få en del överskottshud när de går ned i vikt. Huden kan inte töjas hur mycket som helst och sedan återta sin form. Med åldern blir huden även mindre elastisk, risken för överskottshud är alltså större hos äldre än unga. Vad kan du göra för att motverka och förbättra om du drabbas av detta?

Gå ned i vikt långsamt

Om du vill minska risken att ens drabbas av överskottshud ska du tappa vikt långsamt. Ett halvt kilo i veckan är fullt tillräckligt och ett realistiskt mål. De som svälter sig, tränar flera timmar om dagen eller går på strikta dieter för att tappa kilon snabbt, ger inte kroppen chansen att acklimatisera sig och dra ihop sig till den nya vikten förrän du har tappat ännu mer vikt. Om du går ned i vikt långsamt kommer huden att dra ihop sig bättre. Du får också bättre resultat om du väljer att styrketräna, du byter ut fettet i huden till muskler och huden behöver inte kämpa lika mycket.

Operation

Om du lider av din överskottshud och har mycket, kan du ansöka till Landstinget för att få en operation. Dock behöver det föreligga en risk för din hälsa om överskottshuden är kvar, Landstinget utför inga operation av kosmetisk karaktär.Har du mindre överskottshud kan det dock påverka den mentala hälsan och vara jobbigt att leva med. Skönhetskliniker kan operera bort huden och du får bara ett smalt ärr på stället istället. De försöker alltid placera ärret på en plats där det gå lätt att skyla såsom i armhålan för ”gäddhäng” och höften för de med överskottshus på magen.