Undvik vinterdepressionen

Många drabbas av årstidsdepressioner. En del påverkas mer när vinter går mot vår eller sommar mot höst. Men nu när höst snart övergår till vintern, kan vi berätta hur man som bäst tar sig ur en vinterdepression.

Ljusterapi

Vinterdepressioner kan vara mer prominenta i Norra Europa av en viktig anledning: solljus. På vissa plaster i Sverige ser man knappt solen alls under ett halvår. Att leva i konstant mörker eller dunkel påverkar vår dygnsrytm och vårt humör. Många som blir deprimerade under denna period har blivit friskare och gladare av ljusterapi.

Träning

Om du har varit lat under de senaste månaderna är det större risk att du blir deprimerad under vintern. Träning får oss att må bättre och bli piggare. Försök att komma ut och promenera några dagar i veckan, eller besök gymmet lite oftare. Motion har en fantastisk påverkan på kroppen!

Äta bra

Ditt allmäntillstånd är starkt kopplat till vad du stoppar i dig. Stora mängder socker och fett gör oss feta, tröga och i vissas fall, deprimerade. Satsa på att äta grönsaker till varje måltid och ät varierat. Försök att passa in en vegetarisk dag i veckan, för mycket rött kött är inte heller bra.

Prata med någon

Om du känner dig så nere att du knappt kommer ur sängen, fungerar inte alltid råd om att bara rör på sig och äta lite bättre. Istället behöver man prata med en specialist. Väntetiderna till en psykolog kan vara långa men under tiden kan vården erbjuda en kurator och ett lyssnade, objektivt öra. Man ska aldrig vara rädd för att be om hjälp