Alla borde lära sig HLR

HLR, eller hjärt-lungräddning som det även kallas, är en av de mest grundläggande delarna av akut första hjälpen behandling som ges till någon som är medvetslös och inte andas eller uppvisar allvarligt avvikande andningsmönster. HLR är en teknik som räddat många liv då privatpersoner oftast är på plats innan utryckningspersonal.

Lära sig HLR

Att lära sig HLR är något man kan göra privat genom att ta kontakt med en organisation som anordnar sådana utbildningar. Alternativt kan man höra sig för på sin arbetsplatsen om de kan ordna att en utbildare kommer till jobbet och visar alla hur detta ska utföras. Det finns även en mängd information på nätet hur detta går till, men en riktig utbildning har många fördelar. Till att börja med har man chansen att fråga om allt möjligt och garantera att man förstått allt korrekt. Sedan får man även chansen att träna på en riktig HLR docka, vilket är den bästa simuleringen utanför en riktig person.

Chansen till överlevnad

Det estimeras att när en person drabbas av hjärtstopp minskar chansen till överlevnad med 10 procent för varje minut som går utan start av HLR. När man utför HLR är inte målet att få igång hjärtat eller andningen igen utan att simulera effekten av detta för att se till att hjärnan och hjärtat får tillförsel av syrerikt blod. Många celler i hjärnan är väldigt känslig för just syrebrist och skadas snabbt om de inte får en stadig ström av syrerikt blod. Även personer som överlever ett hjärtstopp kan få livslånga problem med saker som minne, balans och koordinationsförmåga, då de områden av hjärnan som sköter dessa funktioner är bland de mest känsliga.

Ring alltid 112

Rekommendationen är att privatpersoner ska gå en kurs i HLR varje år för att hålla kunskaperna fräscha och veta hur man ska agera om man någon gång befinner sig på en olycksplats och har möjligheten att hjälpa till tills utryckningspersonal anländer. Det allra viktigaste är att ringa 112 om man kommer först till en olycksplats. Även om du har HLR-kunskaper så gäller det att snabbt få räddningspersonal på plats. De instruktioner som du får från 112 kan hjälpa dig att rädda liv så häng kvar i luren så länge som det behövs.